Skip to content

Maag- en darmklachten

Maar liefst één op de vijf mensen heeft regelmatig last van maag- en/of darmklachten. De maag en de darmen zijn een onderdeel van ons spijsverteringssysteem. Als dat niet goed werkt, kan dat erg vervelend aanvoelen.

 

Prikkelbare of spastische darm

De voedingsstoffen moeten door de darmen heen vervoerd worden, dit gebeurt door het samentrekken van de darmspieren. De zenuwen in de dikke darm geven dat signaal door aan de spieren. Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor allerlei invloeden. Bij een spastische darm gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen.

Een prikkelbare darm geeft doorgaans de volgende symptomen: een opgeblazen gevoel, diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, winderigheid en buikpijn. Ook kunnen grote schommelingen optreden in de eetlust. Iemand met een prikkelbare of spastische darm weet vaak te benoemen welke voedingswaren zij wel en niet kunnen eten, maar soms moet dat nog verder uitgezocht worden.

 

Maagklachten

Veel voorkomende maagklachten zijn: brandend maagzuur, misselijkheid, oprispingen en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een onregelmatig en/of overmatig eetpatroon, maar ook alcohol en roken kunnen een negatief effect hebben op het functioneren van de maag.

 

De energie van de spijsverteringsorganen moet naar beneden gericht zijn. Als dit onvoldoende functioneert, kunt u last krijgen van oprispingen, boeren, braken en omhoogkomend maagzuur.

De behandeling is erop gericht om de energie weer te laten dalen waardoor de klachten snel kunnen afnemen. Mocht de energie in uw darmen juist stilstaan, dan wordt deze weer in beweging gezet.